DRONE TASARIMINA İLHAM VERİYOR

TEKNOLOJİ 03.05.2021 - 20:55, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:57 2690+ kez okundu.
 

DRONE TASARIMINA İLHAM VERİYOR

300 milyon yıllık yusufçuk kanatları, yeni drone tasarımlarının ilham kaynağı olacak.
Teknolojinin oldukça gelişmesiyle hemen hemen her yerde karşımıza çıkan drone'lar, hem eğlence amaçlı hem de profesyonel olarak kullanılabiliyor. Drone'ların pratik kullanımları son yıllarda hızla arttı. Güvenlik güçleri, film, fotoğrafçılık, vahşi yaşamı koruma ve çok daha fazlası alanda drone'lar hayatımızın bir parçası oldu. Ancak tüm teknolojilerde olduğu gibi, drone tasarımlarında da faydaların ve kullanım alanlarının artması için yenilik şart. YUSUFÇUK, DRONE'LARA İLHAM VERECEK Avustralya'daki araştırmacılar bunun için, drone'ların gelecekteki tasarımını geliştirebilmek adına doğal dünyadaki en eski uçan makinelerden birinden yardım alacak: Yusufçuklar Güney Avustralya Üniversitesi'nden Javaan Chal, 300 milyon yıllık bir havacılık harikası olan yusufçukları yakından inceliyor. Doktora öğrencisi ekibi ile birlikte yusufçuğun havada süzülme, seyir ve akrobasi konusundaki özel becerilerini inceleyen Chal, bu canlının kanat çırpan uçak tasarımlarına paha biçilmez mühendislik bilgileri sunabileceğine inanıyor. Chal, "Yusufçuklar uçmanın her alanında son derece etkilidir. Hayatta kalabilmek için öyle olmaları gerekir. Erkek yusufçuklar, dünyaya geldikleri andan öldükleri ana kadar (altı aylık bir süre) erkek rakiplerine karşı sürekli ve tehlikeli bir mücadeleye giriyor. Çiftleşme, dişilerin havadan takip edilmesini gerektiriyor ve sürekli olarak avcılardan kaçınmaları lazım. Uçma yetenekleri, hayatta kalmalarını sağlamak için milyonlarca yıl içinde gelişti." ifadelerini kullandı. YENİ DRONE'LAR YOLDA Devam eden salgın nedeniyle uzaktan çalışan ekip, çığır açacak yeni bir çalışma için uğraşıyor. Evlerinde yaptıkları prototipleri laboratuvarda bir araya getiren ekip, yeni türde drone'lar ortaya çıkarabilir. "YUSUFÇUKTAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR" Chal, "Yusufçuklar yüksek hızlarda hızla dönebilir ve kendi vücut ağırlıklarının üç katından fazlasını taşırken havalanabilirler. Yüzde 95 başarı oranıyla avlarını hedef alan, kovalayan ve yakalayan, doğanın en etkili avcılarından biri bu böceklerden öğreneceğimiz çok şey var." dedi. Genellikle enerji açısından verimli olmayan mevcut hantal insansız hava aracı tasarımlarıyla karşılaştırıldığında, yusufçuktan ilham alan insansız hava araçlarının sürüklenmeyi azaltarak ve yük kapasitesini artırarak çok daha iyi ve stabil bir aerodinamiğe kavuşabilecekleri düşünülüyor.
300 milyon yıllık yusufçuk kanatları, yeni drone tasarımlarının ilham kaynağı olacak.

Teknolojinin oldukça gelişmesiyle hemen hemen her yerde karşımıza çıkan drone'lar, hem eğlence amaçlı hem de profesyonel olarak kullanılabiliyor.

Drone'ların pratik kullanımları son yıllarda hızla arttı. Güvenlik güçleri, film, fotoğrafçılık, vahşi yaşamı koruma ve çok daha fazlası alanda drone'lar hayatımızın bir parçası oldu.

Ancak tüm teknolojilerde olduğu gibi, drone tasarımlarında da faydaların ve kullanım alanlarının artması için yenilik şart.

YUSUFÇUK, DRONE'LARA İLHAM VERECEK

Avustralya'daki araştırmacılar bunun için, drone'ların gelecekteki tasarımını geliştirebilmek adına doğal dünyadaki en eski uçan makinelerden birinden yardım alacak: Yusufçuklar

Güney Avustralya Üniversitesi'nden Javaan Chal, 300 milyon yıllık bir havacılık harikası olan yusufçukları yakından inceliyor.

Doktora öğrencisi ekibi ile birlikte yusufçuğun havada süzülme, seyir ve akrobasi konusundaki özel becerilerini inceleyen Chal, bu canlının kanat çırpan uçak tasarımlarına paha biçilmez mühendislik bilgileri sunabileceğine inanıyor.

Chal, "Yusufçuklar uçmanın her alanında son derece etkilidir. Hayatta kalabilmek için öyle olmaları gerekir. Erkek yusufçuklar, dünyaya geldikleri andan öldükleri ana kadar (altı aylık bir süre) erkek rakiplerine karşı sürekli ve tehlikeli bir mücadeleye giriyor.

Çiftleşme, dişilerin havadan takip edilmesini gerektiriyor ve sürekli olarak avcılardan kaçınmaları lazım. Uçma yetenekleri, hayatta kalmalarını sağlamak için milyonlarca yıl içinde gelişti." ifadelerini kullandı.

YENİ DRONE'LAR YOLDA

Devam eden salgın nedeniyle uzaktan çalışan ekip, çığır açacak yeni bir çalışma için uğraşıyor. Evlerinde yaptıkları prototipleri laboratuvarda bir araya getiren ekip, yeni türde drone'lar ortaya çıkarabilir.

"YUSUFÇUKTAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR"

Chal, "Yusufçuklar yüksek hızlarda hızla dönebilir ve kendi vücut ağırlıklarının üç katından fazlasını taşırken havalanabilirler. Yüzde 95 başarı oranıyla avlarını hedef alan, kovalayan ve yakalayan, doğanın en etkili avcılarından biri bu böceklerden öğreneceğimiz çok şey var." dedi.

Genellikle enerji açısından verimli olmayan mevcut hantal insansız hava aracı tasarımlarıyla karşılaştırıldığında, yusufçuktan ilham alan insansız hava araçlarının sürüklenmeyi azaltarak ve yük kapasitesini artırarak çok daha iyi ve stabil bir aerodinamiğe kavuşabilecekleri düşünülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kanalakdeniz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.